Spoedopname

urgence-(1).png


Wat zijn je rechten?

Een ziekenhuisopname kun je niet altijd plannen. Voor een spoedopname gelden specifieke regels die je maar beter kent. Hierbij geven we je enkele punten waar jij of een naaste zeker op moet letten bij een spoedopname.



Het ziekenwagenvervoer 

  • Als je naar de 112 belt, kies je niet zelf naar welk ziekenhuis je wordt gebracht. De ziekenwagen brengt je naar een instelling die deze diensten aanbiedt en over de vereiste apparatuur beschikt, wat niet per se het dichtstbijzijnde ziekenhuis is.
    Als je rechtstreeks naar een ziekenwagendienst belt, kies je wél zelf het ziekenhuis.


De vervoerskosten

  • De ziekteverzekering komt niet tussen in de vervoerskosten per ziekenwagen. 
    Voor de dienst 112 kent de verplichte verzekering een interventie toe aan de begunstigden die met spoed per ziekenwagen vervoerd moeten worden. De terugbetaling bedraagt 50% van de officiële tarieven. 
    Voor de andere ziekenwagendiensten gaat het om vrije tarieven, die dus sterk kunnen verschillen per vervoersdienst.


De Mobiele Urgentiegroep (MUG)

In sommige gevallen kan de Mobiele Urgentiegroep (MUG) ter plaatse worden geroepen om je ter plaatse en tijdens je vervoer naar het ziekenhuis de eerste zorgen te verlenen.

Ons advies: 
Betaal nooit een factuur die je van een MUG ontvangt. Deze kosten zijn voor het ziekenhuis dat de medische spoeddienst verleende.

 

Spoedopname

Bij een spoedopname word je ondergebracht in een kamer zonder voorafgaandelijke formaliteiten (overhandiging van documenten en ondertekening van de opnameverklaring). Deze formaliteiten worden later afgehandeld met jou of een van je naasten.

Ons advies:
Zolang jij of een naaste geen specifieke keuzes hebt gemaakt voor je kamer of arts, mag het ziekenhuis geen enkel supplement aanrekenen.

Wil je graag meer informatie? Neem contact op met ons