De kosten van je ziekenhuisopname

cout-(1).png
Hoe hoog schat je deze kosten in?

De kosten van een ziekenhuisverblijf vallen op voorhand moeilijk in te schatten. Alles hangt af van je keuzes en van de tussenkomsten van de verplichte verzekering waar je recht op hebt. En soms is het onmogelijk om te weten welke behandelingen je ondergaat en hoelang je in het ziekenhuis verblijft. Toch kun je een soort bestek opmaken.



De kosten volgens je keuzes
Je factuurbedrag ... maal vijf!

Afhankelijk van het ziekenhuis, de arts en het type gekozen kamer kan de factuur twee, drie, soms zelfs vijf keer zo hoog liggen!
Kies je voor een eenpersoonskamer, dan moet rekening houden met de mogelijkheid dat het ziekenhuis hoge supplementen aanrekent voor de verblijfkosten en dat de arts hoge erelonen factureert, ook als ze geconventioneerd zijn. Je ziekenfonds betaalt deze supplementen nooit terug.
 

Ons advies:
Sinds 1 januari 2010 wordt een tweepersoonskamer beschouwd als gemeenschappelijke kamer. 
Dat betekent dat er voor zo’n kamer geen enkel supplement meer wordt aangerekend.



De tussenkomst van het ziekenfonds
Automatisch dankzij de derdebetalersregeling

Indien je geen betalingsachterstand hebt voor je bijdragen, factureert het ziekenhuis de bedragen ten laste van de verplichte verzekering rechtstreeks aan je ziekenfonds. Dat noemt men de derdebetalersregeling.

De meeste kosten worden gedekt door de tussenkomst van het ziekenfonds, al kan je eigen bijdrage voor bepaalde prestaties zeer hoog liggen. Sommige interventies worden trouwens helemaal niet gedekt.

 

Ons advies
Sommige erelonen worden nooit terugbetaald, bijvoorbeeld voor plastische chirurgie. 
In dat geval moet je arts je op voorhand een precies bedrag meedelen.



De verhoogde tegemoetkoming
Controleer of je er recht op hebt

Met de verhoogde tegemoetkoming ligt je remgeld, dus de eigen bijdrage die je normaal zelf moet betalen voor je ziekenhuisopname, een stuk lager. Vraag je ziekenfonds of je hier recht op hebt in functie van je sociaal statuut of van je inkomensniveau.


 

De kosten die je zelf moet betalen
Een handig én leerzaam overzicht

Voor bepaalde kosten en prestaties van je ziekenhuisopname betaal je een eigen bijdrage, ook wel het remgeld genoemd. Afhankelijk van het type interventie worden bepaalde posten al dan niet grotendeels terugbetaald. 
Hieronder geven we je een kort verduidelijkend overzicht zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.


De verblijfkosten

Je ziekenfonds neemt zo’n 80% van het dagforfait voor zijn rekening. Dat omvat de kamer, de maaltijden en de verpleegkundige zorg. Zelf betaal je dus ongeveer 20% van de verblijfkosten, ongeacht het type gekozen kamer.

Let op: er bestaan grote verschillen tussen de ziekenhuizen voor de dagtarieven in een gemeenschappelijke of tweepersoonskamer of in een eenpersoonskamer.​


De forfaitaire erelonen per opname

Met dit forfait worden de kosten voor medische beeldvorming (bijvoorbeeld röntgenopnamen) en voor klinische biologie (bijvoorbeeld bloedonderzoek) verdeeld onder alle patiënten, ongeacht of je er gebruik van maakt.
 

Het geneesmiddelenforfait

Vandaag bedraagt dit € 0,62 per dag voor terugbetaalbare geneesmiddelen. Dit dagforfait moet je steeds betalen, ongeacht welke geneesmiddelen het ziekenhuis je gaf, ook als je er helemaal geen kreeg. De niet-terugbetaalbare geneesmiddelen (slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, ...) betaal je sowieso zelf.


Farmaceutische producten

Onder deze categorieën vallen hydraterende zalfjes, shampoo, steunkousen, sandalen, materiaal tegen doorligwonden enz.
Producten die je om hygiënische redenen voor eenmalig gebruik bestemd zijn, worden aangerekend maar kun je wel meenemen naar huis.

 

Implantaten en prothesen

Afhankelijk van de situatie kan je eigen bijdrage voor implantaten en prothesen behoorlijk hoog liggen.
Platen, schroeven, spijkers, heup- en knieprothesen, pacemakers of hartkleppen, ... Als je weet dat er implantaten of prothesen nodig zijn, vraag je je arts best vóór de interventie hoeveel het zou kosten om verrassingen te vermijden.
Daarnaast kan het ziekenhuis een afleveringsmarge aanrekenen (van 10%) voor de implantaten. Hiermee dekt het de kosten voor de bestelling, de opslag en sterilisatie van het materiaal.


Endoscopisch materiaal

Bij veel chirurgische ingrepen komen amper grote insnijdingen kijken. Via een of meerdere kleine insnijdingen brengt men een buisje in met een camera en met snij- en cauterisatiemateriaal enz.
Afhankelijk van de precieze situatie betaalt je ziekenfonds dit materiaal terug voor 10% tot 75%. Je eigen bijdrage kan dus hoog oplopen. 


Andere kosten

Het gaat om niet-medische diensten die je in het ziekenhuis aanvraagt: telefoon, televisie, koelkast, verzorgingsproducten, kapper, wasserette enz.
Deze kosten betaal je volledig zelf, maar kunnen enkel door het ziekenhuis gefactureerd worden als jij (of een vertegenwoordiger) ze expliciet aanvroeg.



Supplementen
Waar kun je je aan verwachten?

Welke supplementen mag het ziekenhuis aanrekenen? Alles hangt af van welk type kamer je koos. 
In een eenpersoonskamer kunnen de supplementen zeer hoog oplopen, zowel voor de verblijfkosten als voor de erelonen van de artsen. 

Toch zijn er enkele belangrijke uitzonderingen die je moet onthouden.
 

In een gemeenschappelijk of tweepersoonskamer:

Ereloonsupplementen zijn verboden. (Uitzondering: enkel toegestaan door niet-geconventioneerde artsen in dagopname).
Behalve zaken uit de lijst met kosten die je zelf betaalt (na interventie van je ziekenfonds), kan er geen enkel supplement worden aangerekend.
 

In een eenpersoonskamer:

Met een eenpersoonskamer stel je je bloot aan hoge supplementen, zowel voor het dagforfait als voor de erelonen van de artsen, ongeacht of deze geconventioneerd zijn.
De toegepaste supplementen moeten duidelijk vermeld staan in het opnameformulier. Ze moeten worden uitgedrukt in een percentage van het tarief dat door Riziv wordt terugbetaald. 

Bijvoorbeeld: erelonen van de arts verhoogd met 100%, 200%, 300% ten opzichte van het Riziv-tarief.

In deze gevallen zijn er geen supplementen:

  • Wanneer men je om medische redenen een eenpersoonskamer toewijst of omdat er geen andere plaatsen beschikbaar zijn.
    Wanneer je met spoed bent opgenomen en zelf geen keuze kon maken.
    Wanneer je tot een categorie behoort die recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming.

Onze tips: 
Vergeet niet dat men geen supplement meer mag aanrekenen bij een verblijf in een tweepersoonskamer. Sinds 1 januari 2010 wordt dit kamertype beschouwd als gemeenschappelijke kamer.
Informeer indien mogelijk op voorhand naar de tarieven van het ziekenhuis en van de niet-geconventioneerde artsen.
Bel naar je ziekenfonds om te weten welke tussenkomst de ziekteverzekering biedt voor een bepaalde interventie.
Als je over een hospitalisatieverzekering beschikt, lees je best je contract na om de precieze dekking te kennen.

 

Wil je graag meer informatie? Neem contact op met ons